Mikä on kiitollisuusharjoitus?

Kiitollisuusharjoitus on yksinkertaisesti arjessa toistettava pieni harjoitus, jonka tarkoitus on lisätä omassa elämässä olevaan positiiviseen ja hyvään keskittymistä negatiivisen sijaan.

Mikä on kiitollisuusharjoitus? Parisuhdepurkki kertoo

Ihmiselle on hyvin ominaista muistaa paremmin ikävät tapahtumat, loukkaantumiset ja pettymykset, kuin onnistumiset, ilon aiheet sekä hauskat ja rakkaudelliset tapahtumat. Vaikka ihminen helposti varastoi pettymyksiä ja harmia, keräämällä tietoisesti talteen kiitollisuutta, onnistumisia ja iloa negatiivista ajattelumallia vastaan voi asettua. Kiitollisuus on voimakas tunne, joka antaa elämään paljon energiaa. Sen sijaan negatiiviset ajatukset ja tunteet kuluttavat ja rasittavat kantajaansa.

Kiitollisuusharjoituksia on monenlaisia. Esimerkiksi joka ilta vihkoon kirjoitettavat kolme asiaa, joista on sinä päivänä kiitollinen, on tavanomainen kiitollisuusharjoitus. Tehtävä kuulostaa todella helpolta, mutta sen toistaminen joka ilta silloinkin, kun takana on huono päivä ja suututtaa, työhakemuksesi on torjuttu, ruoka palanut pohjaan ja lapset kiukutelleet, vaatii harjoitusta.

Harjoitus kuitenkin tekee mestarin tässäkin asiassa. Positiivista ajattelua ja hyvään keskittymistä on mahdollista opetella. Kiitollisuus on myös taito eikä vain syntymässä saatu lahja, vaikka joskus saattaa tuntuakin siltä, että jotkut vain ovat aina iloisia ja itselle elämässä tulee vastaan enemmän vastoinkäymisiä kuin muille.

Torjutuksi tuleminen tai muu pettymys saa tuntua pahalta, ihmisen tunne-elämään kuuluu koko tunteiden kirjo. Kiitollisuusharjoitusten voima ja tutkittu tehokkuus piilee siinä, että pettymysten rinnalla tai jopa niiden yhteydessä opimme näkemään hyvää ympärillämme – voimme olla nukkumaan mennessämme kiitollisia siitä, että ystävämme oli läsnä ja kuunteli, kun kerroimme pettymyksestämme. Voimme olla kiitollisia siitä, että saimme tukea, kun voimme huonosti.

Negatiivisia tunteita ei siis ole mitään syytä yrittää kokonaan hävittää elämästään, mutta hyvää kannattaa tietoisesti opetella keräämään monin verroin enemmän!

Yhteistyössä:

Rikasta minua

Lataa Rikasta Minua -kirja ilmaiseksi!

* = required field
Lisätiedot

Leave a Reply

Your email address will not be published.